Friday, 9 January 2015

Kelebihan air alkali

4 KEBAIKAN AIR BERALKALI YANG ANDA PERLU TAHU

Air adalah salah satu anugerah Allah yang amat bernilai kepada manusia. Tanpa air, kita mungkin sukar untuk menjalankan kerja-kerja harian. Ia bukan sahaja dapat menghilangkan dahaga tetapi penting untuk fungsi badan seperti mengangkut darah ke seluruh badan, menstabilkan suhu badan dan banyak lagi.

Oleh kerana komposisi badan manusia kita memerlukan air, maka air yang diminum mestilah air yang suci dan menyihatkan. Ia mestilah selamat diminum dan boleh memberikan kesan positif kepada kesihatan.

Apakah air yang sesuai untuk kita?

Jawapannya ialah air beralkali. Ia salah satu jenis air minuman yang mengandungi kandungan mineral beralkali seperti kalsium, magnesium dan kalium yang baik untuk fungsi sistem badan kita.

Terdapat beberapa kebaikan yang anda boleh perolehi daripada minum air beralkali ini:

1. Air beralkali meneutralkan kandungan asid berlebihan dalam badan

Kebanyakan makanan yang kita ambil mengandungi kandungan asid. Makanan-makanan seperti daging merah, keju, pasta dan minuman berkarbonat boleh merendahkan nilai pH di dalam badan dan seterusnya meningkatkan tahap keasidan di dalam badan.

Walaupun asid diperlukan oleh badan contohnya dalam sistem pencernaan yang memerlukan asid untuk mencernakan makanan, namun kandungan asid yang berlebihan dan tidak terjaga boleh mendatangkan penyakit.

Oleh itu, air beralkali boleh menstabilkan kembali paras pH badan supaya tidak terlalu berasid dengan meningkatkan kembali tahap pH supaya pH badan kembali beralkali.

2. Air beralkali menyahkan sisa toksin dari dalam badan.

Toksin biasanya lebihan atau sisa yang beracun kepada badan. Ia datang daripada makanan, sisa ubat-ubatan dan hasil kumuh. Ia perlu dikeluarkan segera dari dalam badan ia boleh memudaratkan badan serta mendatangkan penyakit.

Air beralkali adalah larutan yang sesuai untuk mencuci dan mengeluarkan toksin dari sistem perkumuhan seperti air kencing dan peluh. Ia lebih sesuai berbanding air paip atau air yang telah dimasak kerana ia mudah diserap di dalam sel-sel badan dan lebih berkesan menyahkan toksin.

3. Tubuh badan tidak akan mengalami masalah kekurangan air

Molekul air beralkali adalah dalam bentuk kelompok yang lebih kecil berbanding molekul air biasa. Dengan ini, ia dapat diserap ke dalam tisu-tisu badan dengan mudah dan kekurangan air di dalam badan dapat dikurangkan.

Proses ini dinamakan penghidrasi. Ia penting untuk memastikan tubuh badan sentiasa mengandungi air yang cukup untuk sistem tubuh badan dan kemandirian hidup. Jika badan kekurangan air, sel-sel badan tidak akan dapat menjalankan proses osmosis dengan berkesan.

Dengan meminum air beralkali, anda akan mendapat keperluan air yang mencukupi, bukan sahaja untuk menghilangkan dahaga, malah boleh memberikan kesihatan yang optimum.

4. Air beralkali adalah ejen antioksidan yang unggul

Punca kebanyakan penyakit yang sering berlaku adalah disebabkan kehadiran bendasing yang dipanggil radikal bebas. Maksud ‘bebas’ di sini adalah ia mengandungi lebihan elektron pada sel-selnya yang apabila bergabung dengan sel-sel badan, ia akan menyebabkan sel-sel badan itu rosak.

Untuk menghalang proses ini daripada berlaku, ejen antioksidan diperlukan untuk ‘menangkap’ radikal bebas ini dan meneutralkan kesannya dengan menggabungkan elektron (dari ejen antioksidan) kepada radikal bebas ini.

Air alkali mengandungi lebihan elektron yang membolehkan ia bertindak sebagai ejen antioksidan yang terbaik. Ia akan menukarkan radikal bebas itu kepada oksigen di mana oksigen ini akan digunakan untuk proses penghasilan tisu-tisu badan dan pengangkutan sel darah merah ke seluruh badan.

Walaupun terdapat banyak pilihan untuk air minuman, namun air beralkali adalah pilihan yang terbaik untuk kesihatan badan kita. Kita boleh mendapatkan air yang telah diproses atau air telah dibotolkan untuk mendapatkan kebaikan air beralkali ini.

Pilihan terletak di tangan kita. Yang pasti, air beralkali sudah cukup untuk memberikan kebaikan kepada kesihatan kita.

"KANGENWATER"
*Dapatkan hari ini utk diri dan orang-orang yang kita sayang.
*whatsapp 0162456742
*email nazirahbugal@gmail.com

No comments:

Post a Comment